ÇAKÜ’de Türkiyat Enstitüleri Çalıştayı gerçekleştirildi.

Çankırı Karatekin Üniversitesi tarafından düzenlenen “Türkiyat Enstitüleri ÇAKÜ’de Buluşuyor” çalıştayında Türkiye’nin muhtelif üniversitelerinde faaliyet gösteren Türkiyat Enstitülerinin yöneticileri bir araya gelerek Türkiyat Enstitülerini tarihî süreç, yayın faaliyetleri, etkinlikler, güncel durum, misyon ve vizyon, araştırma alanları bağlamlarında değerlendirdiler. Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Osman Mert’in de konuk olduğu çalıştayda açılış konuşmasını Rektörümüz Prof. Dr. Harun Çiftçi yaptı.

ÇAKÜ Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, salondaki konukları selamladıktan sonra ÇAKÜ’nün 2007’de kurulmuş yeni bir üniversite olmasına rağmen tarihî altyapısının bundan sekiz asır öncesine dayandığını ve Anadolu’nun ilk Darü’ş-şifa ve Darü’l-hadis kurumlarının bu coğrafyada kurulduğunu belirterek Türk-İslam anlayışının sağlam bir itikat üzerine inşa edildiğini vurguladı.

Rektör Çiftçi, konuşmasının devamında “Çankırı Karatekin Üniversitesi, Türk yükseköğretiminin tarihte aksi olan bir kurumudur. Bu nedenle biz, tarihî mirasımız üzerinden günümüzü dikkat alarak geleceğe bir miras bırakmak zorundayız.” diyerek bu misyon minvalinde ciddi çalışmalar yaptıklarını ifade etti. Türkiyat Enstitülerinin ve Türk dünyası çalışmalarının önemine de değinen Rektör Çiftçi, devletin ilgili kurumlarından temin edilecek kaynaklarla bu konuda ivme kazanılabileceğini, ÇAKÜ olarak bu anlamda azimle çalıştıklarını ve kendilerine düşen sorumluluğu yerine getireceklerini söyledi.

Sözlerine; “Türkiyat Enstitülerini barındıran üniversitelerin rektörleri olarak bir araya gelmek ve bundan sonraki programlarda ortaya çıkacak verileri de elde etmek istiyoruz. Elbette bu ifadeler söylemde kalmamalı; ÇAKÜ olarak bu konuda hassas olduğumuzu bilhassa belirtmek istiyorum çünkü dünya değişiyor, değişen dünyada Türkiye’nin jeopolitik öneminin arttığını görüyoruz.” şeklinde devam eden Rektör Çiftçi, akademinin ürettiği bilgiyle, yeni bakış açılarıyla bu sürece katkı sağlayacağını, bunun için de daima sahada olunması, tarihî potansiyelin değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Kültür, tarih, medeniyet ve dilimizi ilgilendiren her konuda birçok etkinlik düzenliyoruz. Bu açıdan kurduğumuz 60’a yakın öğrenci topluluğunun da bilim, kültür, sanat ve medeniyet ağırlıklı etkinliklerine bizzat katılıyoruz. Türkiye’de sayılı olan, öğrencilerimize rol model olacak ve ufuklarını genişletecek bilim insanlarımızı burada ağırlamaktan son derece memnunuz.” ifadeleriyle Türkiyat Enstitülerinin Türk-İslam medeniyetinin geleceği için önemine dikkat çeken Rektör Çiftçi, çalıştay katılımcılarına teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

Rektör Çiftçi’nin konuşmasının ardından kürsüyü teşrif eden Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Osman Mert ise Çankırı Karatekin Üniversitesinin konuğu olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu gibi kurumların öneminden bahsetti. Türk Dil Kurumunun yayın faaliyetlerine ve devam eden projelerine de değinerek Türk Dil Kurumunun proje kabul eden kurumlardan biri olduğunu ama üniversiteler tarafından yeterince bilinmediğini belirtti. Sn. Mert; ÇAKÜ’nün iş birliğine açık bir üniversite olduğunu ifade ederek Türkiyat Enstitüsü müdürlerinin çalıştay vesilesiyle amaçlarını izah etmek için uygun bir ortam oluşturduğunu söyledi.

Sn. Mert, konuşmasının devamında Türk Dil Kurumunun Türk milletinin değerli bir kurumu olduğunu, amaçlarının Türk milletine, Türkçeye hizmet etmek olduğunu söyleyerek istişare kültürünün faydalı işleri beraberinde getireceğinin altını çizdi. Akademi ve bürokrasinin bir araya getirilmesinin elzem olduğunu da söyleyen Sn. Mert, iş birliğinin önemini vurguladı. Sn. Mert, Türkiyat Enstitüleri olarak müşterek bir büyük kongre yapılması fikrini sunarak birlikten kuvvet doğacağını söyledi. Türk Dil Kurumu olarak üniversiteler tarafından üretilen her projeye destek olabileceklerini belirten Sn. Mert, Çankırı Karatekin Üniversitesinde bulunmaktan duyduğu mutluluğu yineleyerek konuşmasını sonlandırdı.

ÇAKÜ Türkiyat Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Abdulselam Arvas ise konukları selamladıktan sonra Ord. Prof. Dr. M. Fuad Köprülü tarafından kurulan İstanbul Türkiyat Enstitüsünün 100. yılında Türkiyat Enstitülerini çalıştayda buluşturacak bir program hazırladıklarını, ÇAKÜ Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi’nin de desteği ve teşvikiyle çalışmalara başladıklarını ifade etti. Çalıştaya katılım sağlayan Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Osman Mert ve Türkiyat Enstitüsü müdürlerine de teşekkür eden Arvas; çalıştayın vizyon, amaç ve önemi hakkında bilgi verdi.

Yayınlanma Tarihi: 26 Nisan 2024 Cuma